Відділ освіти Балаклійської міської ради


Фестиваль ораторського мистецтва

     Oratorske 2023У жовтні в онлайн-режимі відбувся Обласний фестиваль ораторського мистецтва за темою «Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя (В. Симоненко)» серед учнів 10 – 11 класів закладів загальної середньої освіти Харківської області. У фестивалі перемогу виборола учениця 11 – А класу Балаклійського ліцею №3 Балаклійської міської ради Харківської області Голозубова Анастасія. Випускниця набрала найбільшу кількість балів – 167 -  і посіла 1 місце. Вітаємо вчительку української мови та літератури Балаклійського ліцею №3 Денисову Ларису Миколаївну, яка підготувала переможницю фестивалю, Анастасію -  з чудовим виступом! Бажаємо подальших перемог у всіх починаннях!

 

1 жовтня в Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання для вшанування пам'яті полеглих захисників і захисниць

Hviluna 20231 жовтня, у неділю, о 9:00 центральні площі та вулиці українських міст зупинятимуться на хвилину мовчання, щоби вшанувати пам'ять полеглих захисників і захисниць нашої держави.

 

День захисників і захисниць України

Den zahisnukiv 2023Щороку у жовтні українці вшановують захисників України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. У воєнний час це безсумнівно найважливіше світське свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність.

День захисника України 2023 відзначатиметься в нову дату - 1 жовтня. Повністю свято називається День захисників і захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

День захисників в Україні був заснований в 2014 році за указом президента Петра Порошенка. Свято прив'язали до християнського торжества Покрова Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. Це свято дуже шанували запорізькі козаки.

У 2023 році День захисника і захисниць України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватиметься 1 жовтня. А разом з нею переноситься і дата Дня захисників і захисниць України.

У День захисників і захисниць України можна привітати всіх чоловіків і жінок, які мають відношення до захисту Батьківщині. Привітань в це свято безумовно гідні:

ветерани Другої світової війни та УПА;

працівники оборонпрому;

правоохоронці;

волонтери;

прикордонники;

військові медики, санітари, кухарі та всі, хто працює на забезпечення потреб фронту;

а також, звісно, ветерани АТО і всі військовослужбовці ЗСУ та ТРО.

 

Проект «Сприяння освіті»

 

 

Spruyannya 2023Балаклійський ДНЗ (ясла-садок) № 7 комбінованого типу та Вербівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Балаклійської міської ради є учасниками проекту «сприяння освіті», який було започатковано у 2010 році, після підписання Меморандуму про взаєморозуміння Міністерством освіти і науки України та фондом The LEGO Foundation .    

Метою проекту є сприяння розвитку якості освіти через всебічний розвиток дитини, зокрема компетентностей, необхідних для навчання упродовж життя та становлення педагога- фасилітатора , В основу взаємодії дорослого і дитини покладено підхід «навчання через гру».

LEGO -технологія, яку педагоги нашого закладу активно реалізовують у форматі дистанційного освіти, сприяє всебічному розвитку та розкриттю внутрішнього потенціалу кожного дитини, формуванню її цілісного світогляду через ГРУ як наскрізного підходу у взаємодії з дітьми дошкільного віку, сприяє успішній самореалізації в умовах майбутньої дорослої життя.

28 вересня заклали від команди The LEGO Foundation ноутбук, проектор та багатофункціональний пристрій , які допоможуть зробити навчання дошкільнят ще більш цікавим , змістовним та сучасним .     

          Щиро вдячні  фонду The LEGO Foundation , проекту "Сприяння освіті" за креативні ідеї та надихаючі ініціативи, можливість піклуватися про розвиток та благополуччя наймолодших громадян УКРАЇНИ!  

 

День пам'яті трагедії Бабиного Яру

    Babun Yar 2023  Бабин Яр - одне із всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941 року, за официальними історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а й біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на спасіння.

   Масові розстріли біля Бабиного Яру та розташованого поруч із ним Сирецького концтабору проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп'ятниці, як часи.

  Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими оккупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націон м), заручників, психічнохворих, «саботажників» та порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський світ".

   Ось кілька встановлених фактів: зокрема, 10 січня 1942 року було втрачено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року — трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменко та Олексія Клименка з футболістів були членами НКВС, що і стало причиною розстрілу), що дало привод для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». У 1941—1943 роках біля Бабиного Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

      У 1946 році на Нюрнберзькому процесі, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва, наводилася лише приблизна оцінка – близько 100 тисяч осіб. У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

 


Страница 4 из 40
Головна