Відділ освіти Балаклійської міської ради
Новини

НМТ-2024: реєстрація

NMT reestracia 202414 березня 2024 року Український центр оцінювання якості освіти розпочинає реєстрацію для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ), яка триватиме до 11 квітня і буде проведена у безбумажній формі. 

Щоб зареєструватися для участі в НМТ потрібно буде на вебсайті УЦОЯО самостійно створити персональний кабінет, у якому ввести реєстраційні дані, вибрати із запропонованих переліків навчальний предмет на вибір та населений пункт в Україні або за кордоном, де особа планує проходити НМТ. Звертаємо увагу на необхідність правильного заповнення особистих даних. 

Під час реєстрації на НМТ потрібно завантажити  сканкопії та/або фотокопії: паспортного документа або іншого документа, що засвідчує особу; довідку з місця навчання ,  яка підтверджує, що особа завершує здобуття повного загального середнього освіти у 2024 році (для цьогорічних випускників), або свідоцтва про повне загальне середнє освіту (для випускників минулих років); картку платника податків або паспорта громадянина України, до якого внесено дані про РНОКПП. Рекомендуємо уважно виконувати всі дії та перевіряти якість завантажених документів.

У разі ненадання всіх зазначених копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступнику/вступниці буде відмовлено у реєстрації.

         Радимо не зволікати з реєстрацією, аби мати годину для того, щоб усунути недоліки чи внести потрібні зміни.

 

Avtobys 2024В рамках програми «U-LEAD з Європою» за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» у лютому Балаклійська громада отримала спеціалізований шкільний автобус. Транспортний засіб буде використовуватись для забезпечення підвозу учнів до закладів освіти під час очного навчання.

Дякуємо друзям із інших країн, які щиро допомагають нам, та сподіваємось на подальшу співпрацю. Йдемо до перемоги разом!

 

16 лютого – День єднання України

Den-iednannia 202416 лютого  в Україні відзначають  День єднання.

У 2022 році в суспільстві починалося хвилювання через ймовірне повномасштабне вторгнення росії. Щоб зменшити психологічний тиск та підняти дух, президент України Володимир Зеленський встановив новий свято, який має нагадувати, що саме в єднанні — наші сила та сила.

"Нам кажуть, що 16 лютого стане днем ​​нападу. Ми зробимо його Днем єднання", - сказав тоді президент. Так з'явився  День єднання 16 лютого.

Пам'ятаймо, що ми — сильні, рішучі та незалежні, бо ми разом! Обов'язково будемо відстоювати свою незалежність і своє майбутнє, переможемо та відбудуємо сильну країну!

 

НМТ-2024: затверджено характеристики предметних тестів

NMT predm 2024Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики  предметних тестів основного й додаткового блоків національного мультипредметного тесту 2024 року та схеми нарахування балів за виконання їх завдань.

Також визначено кількість і форми тестових завдань із кожного предмета та час на їх виконання.

Так, тести з української мови, української літератури, історії України, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань, із математики й фізики – 22 і 20 відповідно, а з іноземних мов (англійської,  іспанської, німецької, французької) – по 32.

 

НМТ-2024: затверджено характеристики предметних тестів

NMT predm 2024Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики  предметних тестів основного й додаткового блоків національного мультипредметного тесту 2024 року та схеми нарахування балів за виконання їх завдань.

Також визначено кількість і форми тестових завдань із кожного предмета та час на їх виконання.

         Так, тести з української мови, української літератури, історії України, біології, хімії та географії міститимуть по 30 завдань, із математики й фізики – 22 і 20 відповідно, а з іноземних мов (англійської,  іспанської, німецької, французької) – по 32.

 

День Соборності України!

 Den sobornosti 2024Щороку 22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки України відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День Соборності України» від 13 листопада 2014 року № 871.

Акт Злуки став історичним об'єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха українського державотворення.

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік, 22 січня 1919-го, на Софійському майдані у Києві відбулося об'єднання до однієї держави Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 

Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Тому у XX столітті українці змушені були продовжувати боротьбу за неї, аж до відновлення незалежності 1991-го.

Термін «соборність» має кілька значень. Це й об'єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. І духовна консолідація всіх громадян держави, їхня згуртованість, незалежно від національності. Соборність – це також територіальна цілісність держави.

Соборність невіддільна від державності, суверенітету та незалежності народу, який є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання та існування нації.

Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху проти зовнішньої агресії. 

Соборність передбачає не лише пам'ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього.

Цілісність держави буде повністю відновлена ​​лише після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Соборність – мета Перемоги.

      Цьогорічна кампанія до Дня Соборності України проходитиме під гаслом «Україна соборна. Разом до Перемоги!».

 

Класи безпеки

Stend 2024Основним завданням збереження життя та здоров'я учасників освітнього процесу є формування у дітей культури безпечної поведінки. Одним із шляхів вирішення цього питання є створення закладу загального середнього освіти класу безпеки інформаційно-просвітницького напрямку, на базі якого діти вивчатимуть правила безпечної життя.

Заклади освіти Балаклійської громади спільно з Балаклійською міською радою здійснюють роботу щодо створення таких класів безпеки.

Класи безпеки – це в першу чергу інтерактивні класи, технічне оснащення яких дозволяє забезпечити освітній процес та постійну активну взаємодію всіх його учасників.

          Наразі для чотирьох класів безпеки, які розпочатимуть своє функціонування у 2024 році, завдяки співпраці з Міжнародною гуманітарною організацією Hendicap International Humanity & Inclusion на благодійній основі отримано стенди на тему мінної безпеки та безпечного поведения в умовах збройного конфлікту.

 

Сертифікація – 2024: старт реєстрації

Sertufikacia 202415 січня, розпочалася  реєстрація для участі в сертифікації педагогічних працівників.

Міністерство освіти і науки України наказом визначило такі категорії та граничну кількість педагогічних працівників, для яких буде проведено сертифікацію у 2024 році:

1500 учителів початкових класів;

1000 вчителів математики, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому (адаптаційному) циклі базової середньої освіти;

1000 вчителів української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому (адаптаційному) циклі базової середньої освіти;

500 учителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна i світ», «Украйна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»).

Перед початком реєстрації потенційному учаснику / учасниці варто переконатися в тому, що він / вона входить до числа осіб, які мають право брати участь у сертифікації 2024 року. А це  особа зі стажем педагогічної роботи не менш ніж два роки, яка за основним місцем роботи працює на посаді вчителя початкових класів, чи вчителя математики, чи вчителя або української мови і літератури, або української мови, або української літератури, чи вчителя історії та/або громадянських дисциплін. Цей факт має бути підтверджено відповідною довідкою із закладу освіти, де він / вона працює.  

Водночас учителі, які працюють у закладах освіти за відповідним профілем за сумісництвом чи суміщенням, а також керівники та їхні заступники, які мають педагогічне навантаження з відповідних предметів, не зможуть узяти участі в сертифікації

Реєстрація розпочнеться 15 січня о 00:01 та триватиме до 30 січня 2024 року включно й проходитиме у два етапи:

основний (15–25 січня) у межах граничної кількості учасників для кожного регіону;

додатковий (26–30 січня) у межах загальної граничної кількості учасників.

    Якщо до закінчення періоду реєстрації буде сформовано граничну кількість бланків реєстраційних карток-заяв згідно з квотою учасників сертифікації, установленою МОН, реєстрацію буде припинено достроково. Зважаючи на це, охочим узяти участь у сертифікації 2024 року радимо не зволікати з реєстрацією.

 

День гідності та Свободи

 

Den gidnosti 2023Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. Цього дня, рівно 10 років тому, розпочався Євормайдан, котрий кардинально змінив свідомість нашого народу. Відстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життя українських патріотів: 106 людей було вбито та понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася збройна агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей. Вже другий рік поспіль День Гідності та Свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення РФ, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора. Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням з нагоди Дня Гідності та Свободи. 

"10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі", - заявив Президент.

Усі заклади освіти Балаклійської міської ради приєдналися до відзначення цих історичних подій.

Фотозвіт до Дня Гідності і Свободи.

 

 

Особиста гігієна – запорука здоров’я

 

gigiena 2023Загалом, гігієна відноситься до ряду практик, які зберігають і захищають здоров’я від хвороб. А особиста гігієна, навпаки, стосується підтримання чистоти тіла.

Навчання дітей правилам особистої гігієни є одним з першочергових завдань усіх батьків. Ці навички має набути кожна дитина шляхом систематичного виховання з боку батьків.

Одним з найважливіших аспектів особистої гігієни є догляд за своїм тілом. Гігієна тіла означає підтримувати кожну частину свого тіла в чистоті, щоб залишатися здоровим.

Привчайте дітей мити руки водою з милом перш ніж торкатися їжі; щоразу мити руки після відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з тваринами. Рушник має бути індивідуальним для кожної дитини.

Використання дезінфікуючого засобу для рук – ще одна корисна звичка, якій ви повинні навчити своїх дітей. У випадках, коли вода занадто холодна для використання, за відсутності доступу до мила чи води, дезінфікуючий засіб для рук може бути дуже зручним, особливо взимку.

Окрема розмова про гігієну шкіри обличчя. Жирну шкіру не слід мити гарячою водою. Це ж стосується і жирного волосся. Гаряча вода, як правило, має властивість стимулювати вироблення шкірного сала. Тим, у кого суха шкіра слід оберігати її від впливу та холоду, і спеки. Важливо зволожувати суху шкіру, тому що в’яне вона швидше.

Гігієна ротової порожнини – це ще одна життєво важлива гігієнічна дія. Якщо не доглядати належним чином, може спричинити неприємний запах з рота, карієс та інші захворювання ротової порожнини. Дитину необхідно привчити чистити зуби вранці і ввечері, навчіть її також користуватися зубною ниткою. Важливо полоскати рот, тому нагадуйте своїм дітям робити це після їжі.

Гігієна волосся має таке ж велике значення. Неохайне волосся та неправильний догляд за ним можуть призвести до таких проблем, як воші, лупа та інші інфекції шкіри голови. Привчайте дітей мити голову принаймні двічі на тиждень, не ділитися з іншими особистими предметами, такими як гребінці, подушки та головні убори.

Не менш важливо стежити за чистотою нігтів на руках і ногах. Підстригати нігті рекомендується не менше, ніж один раз на 2 тижні. Зверніть увагу дитини на те, що не можна гризти нігті, оскільки під нігтями може накопичуватися багато мікробів і бруду.

Дуже важливо прищепити дитині навичку мити ноги кожного разу, коли діти повертаються зі школи або після гри. Ноги обов’язково потрібно утримувати в чистоті, теплі і сухості – це захистить від простудних і грибкових захворювань. Наголосіть, що необхідно підтримувати чистоту взуття, не можна надягати або міряти чуже взуття.

Дотримуючись правил особистої гігієни, людина захищає себе від негативного впливу зовнішніх подразників.

 

Шановні батьки!

  DSNS Vohon-smertelna-nebezpeka2023  Головне управління ДСНС України в Харківській області наголошує на важливості дотримання дітьми правил безпечної поведінки. Біда трапляється тоді, коли дітей залишають на сваволі, там де на кожному кроці на них чатує опасность. Легковажне поводження малечі з вогнем, газом, електричними приладами, вибухонебезпечними предметами, незнання елементарних правил безпечної поведінки - першопричини сумних та трагічних наслідків.

              Не залишайте дітей без нагляду!

   Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки. Виділіть кілька хвилин на відверту розмову із дітьми. Нагадайте дітям, що в разі виникнення пожежі чи іншої надзвичайної ситуації терміново дзвонити до служби спасіння за номерами “101” та “112”.

          Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить лише від нас самих!

 

Радіодиктант національної єдності

radioduktant 2023         Щороку тисячі людей сідають одночасно біля різних куточків України та світу, щоби написати радіодиктант національної єдності.

     27 жовтня об 11:00 за київським часом розпочався 23-й Радіодиктант національної єдності до Дня української писемності та мови, мета якого, за словами організаторів, об'єднати людей навколо України у всьому світі. До написання долучилися педагоги, учні та батьки закладів освіти Балаклійської міської ради.

         Цьогоріч авторкою тексту є українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, а читав його Олексій Гнатковський – актор театру та кіно, який зіграв Івана Довбуша у нещодавно показаному на широких екранах фільмі «Довбуш».

 

Фестиваль ораторського мистецтва

     Oratorske 2023У жовтні в онлайн-режимі відбувся Обласний фестиваль ораторського мистецтва за темою «Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для других виборює життя (В. Симоненко)» серед учнів 10 – 11 класів закладів загальної середньої освіти Харківської області. У фестивалі перемогу виборола учениця 11 – А класу Балаклійського ліцею №3 Балаклійської міської ради Харківської області Голозубова Анастасія. Випускниця набрала найбільшу кількість балів – 167 -  і посіла 1 місце. Вітаємо вчительку української мови та літератури Балаклійського ліцею №3 Денисову Ларису Миколаївну, яка підготувала переможницю фестивалю, Анастасію -  з чудовим виступом! Бажаємо подальших перемог у всіх починаннях!

 

1 жовтня в Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання для вшанування пам'яті полеглих захисників і захисниць

Hviluna 20231 жовтня, у неділю, о 9:00 центральні площі та вулиці українських міст зупинятимуться на хвилину мовчання, щоби вшанувати пам'ять полеглих захисників і захисниць нашої держави.

 

День захисників і захисниць України

Den zahisnukiv 2023Щороку у жовтні українці вшановують захисників України, які вже дев'ятий рік дають відсіч російській агресії. У воєнний час це безсумнівно найважливіше світське свято в році, адже тільки завдяки військовим, медикам і волонтерам Україна зберегла свою незалежність.

День захисника України 2023 відзначатиметься в нову дату - 1 жовтня. Повністю свято називається День захисників і захисниць України, адже жінки теж беруть участь у бойових діях.

День захисників в Україні був заснований в 2014 році за указом президента Петра Порошенка. Свято прив'язали до християнського торжества Покрова Пресвятої Богородиці - 14 жовтня. Це свято дуже шанували запорізькі козаки.

У 2023 році День захисника і захисниць України перенесли на 1 жовтня за указом президента Володимира Зеленського через реформу церковного календаря. З 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, в якому всі свята відзначаються на 13 днів раніше. Покрова Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкуватиметься 1 жовтня. А разом з нею переноситься і дата Дня захисників і захисниць України.

У День захисників і захисниць України можна привітати всіх чоловіків і жінок, які мають відношення до захисту Батьківщині. Привітань в це свято безумовно гідні:

ветерани Другої світової війни та УПА;

працівники оборонпрому;

правоохоронці;

волонтери;

прикордонники;

військові медики, санітари, кухарі та всі, хто працює на забезпечення потреб фронту;

а також, звісно, ветерани АТО і всі військовослужбовці ЗСУ та ТРО.

 

Проект «Сприяння освіті»

 

 

Spruyannya 2023Балаклійський ДНЗ (ясла-садок) № 7 комбінованого типу та Вербівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) Балаклійської міської ради є учасниками проекту «сприяння освіті», який було започатковано у 2010 році, після підписання Меморандуму про взаєморозуміння Міністерством освіти і науки України та фондом The LEGO Foundation .    

Метою проекту є сприяння розвитку якості освіти через всебічний розвиток дитини, зокрема компетентностей, необхідних для навчання упродовж життя та становлення педагога- фасилітатора , В основу взаємодії дорослого і дитини покладено підхід «навчання через гру».

LEGO -технологія, яку педагоги нашого закладу активно реалізовують у форматі дистанційного освіти, сприяє всебічному розвитку та розкриттю внутрішнього потенціалу кожного дитини, формуванню її цілісного світогляду через ГРУ як наскрізного підходу у взаємодії з дітьми дошкільного віку, сприяє успішній самореалізації в умовах майбутньої дорослої життя.

28 вересня заклали від команди The LEGO Foundation ноутбук, проектор та багатофункціональний пристрій , які допоможуть зробити навчання дошкільнят ще більш цікавим , змістовним та сучасним .     

          Щиро вдячні  фонду The LEGO Foundation , проекту "Сприяння освіті" за креативні ідеї та надихаючі ініціативи, можливість піклуватися про розвиток та благополуччя наймолодших громадян УКРАЇНИ!  

 

День пам'яті трагедії Бабиного Яру

    Babun Yar 2023  Бабин Яр - одне із всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941 року, за официальними історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а й біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на спасіння.

   Масові розстріли біля Бабиного Яру та розташованого поруч із ним Сирецького концтабору проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп'ятниці, як часи.

  Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими оккупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націон м), заручників, психічнохворих, «саботажників» та порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський світ".

   Ось кілька встановлених фактів: зокрема, 10 січня 1942 року було втрачено близько 100 матросів і командирів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, а 18 лютого 1943 року — трьох футболістів київського «Динамо»: Миколу Трусевича, Івана Кузьменко та Олексія Клименка з футболістів були членами НКВС, що і стало причиною розстрілу), що дало привод для створення після війни легенди про так званий «матч смерті». У 1941—1943 роках біля Бабиного Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.

      У 1946 році на Нюрнберзькому процесі, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва, наводилася лише приблизна оцінка – близько 100 тисяч осіб. У різних публікаціях даються різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — приблизно від 70 тисяч до 200 тисяч осіб.

 

ВСТУПНІ ВИПРОБУВАННЯ НА БАКАЛАВРСЬКІ ПРОГРАМИ У 2024 РОЦІ: ЧОГО ОЧІКУВАТИ

NMT-202426 вересня 2023 року під час пресзаходу, який організував Media center,  було представлено модель вступної кампанії на бакалаврські програми у 2024 році. 

Цей рік буде вже третім роком, коли Україна через повномасштабне вторгнення росії не зможе провести повноцінне зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на бакалаврські програми. З огляду на це до відповідних законодавчих актів буде внесено зміни, а також видано спеціальний Закон України, який визначить порядок проведення оцінювання вступників. Як зазначив Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, зараз відповідний законопроєкт уже перебуває на етапі реєстрації у Верховній Раді.  

Вступні випробування на бакалаврські програми до закладів вищої освіти України буде проведено у форматі національного мультипредметного тесту  (НМТ) на комп’ютерній основі. В умовах війни НМТ — це найбільш оптимальний варіант проведення вступних іспитів задля забезпечення рівних умов для всіх вступників, незалежно від місця їхнього перебування.

У межах НМТ кожен учасник буде виконувати завдання із 4-х навчальних предметів, три з яких є обов’язковими (українська мова, математика та історія України), а один — на вибір із переліку (українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія). Предмет за вибором вступник зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ. 

Новацією 2024 року є розширення переліку обов’язкових предметів НМТ історією України. Це, безперечно, важливий державницький крок, адже глибоке розуміння історії свого народу, засноване на здатності критично аналізувати історичні події, установлювати причинно-наслідкові зв’язки й визначати тенденції й закономірності, є запорукою стійкості до історичних маніпуляцій і фейків, основою для формування національної свідомості та самоідентифікації. 

«Ми хочемо, щоб учасники тестування були якомога краще обізнаними в питаннях історії України, знали, які передумови цієї страшної війни, як сталося, що нині ми перебуваємо в цій точці відносин з росією. Проте не включатимемо в програму тестування весь історичний період. На НМТ перевірятимуть знання лише за період від ХVI століття дотепер», — прокоментувала Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти.

Модель проведення передбачає, що чотири предметних тести учасник виконуватиме в один день: два предметних тести кожен по одній годині до перерви та два предметних тести кожен по годині — після перерви. Це насправді може бути важко. Але кращого варіанта в нинішніх складних безпекових умовах немає. Адже тільки цей передбачає одноразовий прихід вступника до пункту тестування. А це, зокрема, дуже важить для тих, хто змушений буде їхати до якогось іншого населеного пункту для участі в НМТ. Безпека та рівні умови – наш пріоритет. 

Як і минулого року, передбачено проведення двох сесій НМТ: основної та додаткової. У додатковій сесії тестування зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії. 

Тестування відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах як в Україні, так і за її межами.

 

Vuzvolennya 20238 вересня в закладах освіти пройшли заходи присвячені річниці Дня визволення Балаклійшини від окупації. Було проведено години спілкування, віртуальні подорожі, під час яких здобувачі освіти і педагоги згадали події минулого року. Діти виготовили поробки, намалювали листівки і присвятили вірші нашим захисникам, дякуючи їм за звільнення нашого міста і можливість жити на рідній землі.

Учні і педагоги вшанували пам’ять загиблих героїв, які віддали своє життя, звільняючи Балаклію та інші міста України.

Слава Україні! Героям Слава!

 

День пам'яті захисників України

    den29 202329 серпня в Україні відзначається День пам'яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців та добровольців, які віддали життя за Батьківщину. Саме в цей день у 2014 році, під час російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де виявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських вояків. Символом цього дня є соняшник, оскільки більшість військових ЗСУ загинули на півдні та південному сході країни, де багато полів.

         За даними Книги пам'яті полеглих за Україну, з 2014-го станом на 1 грудня 2021 року загинули 4490 українських воїнів. Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022-го відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що з моменту повномасштабного нападу станом на серпень 2022 року у війні проти російських загарбників загинуло майже 9 тисяч українських героїв.

       Вічна слава всім захисникам та захисницям України, які віддали життя за свою Батьківщину. Тепер вони стали ангелами... Хай їхнє життя на небесах буде легким, а їхні рідні та друзі знайдуть сили пережити страшну втрату. Пам'ятаємо і будемо пам'ятати! Слава Україні!

 

Міжнародні партнери передали гуманітарну допомогу

MyCollagesЗа сприяння голови Харківської обласної ради Тетяни Єгорової - Луценка в рамках партнерства між Харківською обласною радою та Асоціацією «Медична та благодійна допомога Франція-Україна» (Aide médicale et caritative France-Ukraine) .

Гуманітарний вантаж передано учащимся незалежно від форми навчання, а також забезпечено роботу безпечних просторів.

 
Головна Новини