Відділ освіти Балаклійської міської ради


ІНФОРМАЦІЯ

ПРО ОСВІТУ БАЛАКЛІЙСЬКОГО РАЙОНУ

 Начальник відділу освіти – Швід Світлана Анатоліївна, на посаді працює з 2014 року.

 

І. Мережа закладів освіти

 

Дошкільна освіта

У районі функціонує 15 закладів дошкільної освіти та 12 дошкільних підрозділів у складі закладів загальної середньої освіти, в яких здобувають дошкільну освіту 1885 дітей віком від 1 до 6 (7) років.

Різними формами дошкільної освіти охоплено 1737 дітей віком від 3 до 6 (7) років, із них місто 1292 дітей, село – 445 дітей, що складає 98 %.

Соціально-педагогічним патронатом охоплено 99 дітей віком від 3 до 6 (7) років, із них місто – 66 дітей, село – 33 дитини.

Окрім цього, в населених пунктах, де відсутні заклади дошкільної освіти, створені групи по підготовці до навчання в школі дітей старшого дошкільного віку. Такою формою отримання дошкільної освіти охоплено 20 дітей.

Різними формами дошкільної освіти охоплено 642 дитини старшого дошкільного віку, що складає 100 %.

 Загальна середня освіта

  У районі діє 31 заклади загальної середньої освіти:

-      6 навчально-виховних комплексів;

-     4 ліцеї, у тому числі опорний заклад Комунальний заклад «Савинський ліцей Балаклійської районної ради Харківської області», у якому діє 2 філії: Савинська та Довгалівська;

-      6 гімназій;

-      13 загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів;

-      2 загальноосвітні навчальні заклади І-ІІ ступенів.

У закладах загальної середньої освіти станом на 1 вересня 2020 року функціонують 394 класи з кількістю 6938 учнів. Середня наповнюваність класів – 17,6 осіб

  Позашкільна освіта

Закладів позашкільної освіти – 2:

-          Балаклійський Центр дитячої та юнацької творчості;

-          Балаклійська станція юних натуралістів.

       Гуртками та секціями закладів позашкільної освіти охоплено 4527 учнів, які займаються у 193 групах.

       Діє Балаклійський міжшкільний навчально-виробничий комбінат у якому навчається 708 учнів у 34 групах.

   

ІІ. Кадрове забезпечення

 

       У районі функціонує 49 навчальний заклад, у яких працює 987 педагогічних працівників, саме

Заклади дошкільної освіти

229 педагогічний працівник, з них :       

                 мають повну вищу освіту

- 44,1%

  мають базову вищу освіту

- 55,5%

Мають кваліфікаційні категорію :

спеціаліст вищої категорії

- 26,7%

спеціаліст І категорії

- 21,8 %

спеціаліст ІІ категорії

- 23,8%

спеціаліст

- 27,7 %

Мають педагогічні звання:

«Вихователь-методист» – 22

«Старший вихователь» – 3           

 Заклади загальної середньої освіти

729 педагогічних працівників, з них

мають повну вищу освіту

- 89,2%

мають базову вищу освіту

- 10,7%

Мають кваліфікаційні категорію

спеціаліст вищої категорії

- 59,2%

спеціаліст І категорії

- 15,7%

спеціаліст ІІ категорії

- 12,3%

спеціаліст

- 8,8%

Мають педагогічне звання

«Вчитель-методист – 85

«Старший учитель» – 151

Заклади позашкільної освіти

29 педагогічних працівника, з них :

мають повну вищу освіту

- 65,5%

мають базову вищу освіту

- 27,6 %

Кількість педагогічних працівників, які нагороджені :

Подяка Міністерства освіти і науки   України

- 3 чол.

Почесна грамота Міністерства освіти і науки України

- 11 чол.

Нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти»

 - 9 чол.

Нагрудний знак «Софія Русова»  

- 1 чол

 ІІІ. Досягнення

У 2019/2020 навчальному році учні закладів загальної середньої освіти здобули 30 перемог у ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів (української мови та літератури, математики, англійської мови, історії України, біології, географії, правознавства, економіки, російської мови, інформаційних технологій, екології, астрономії).

 

Одним із інструментів стимулювання творчого самовдосконалення учнівської молоді є підготовка та участь у мовно-літературних конкурсах. 1 учень району посів І місце, 2 учні – ІІ місце, 2 учні – ІІІ місце  в фінальному етапі та 1 учень - ІІ місце у обласному етапах Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, 1 учень – І місце та 1 учень - ІІІ місце в обласному етапі Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

 

В обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України учні закладів освіти району вибороли 16 призових місць. Якість виступу команди школярів району складає 59,26 %, що свідчить про достатній рівень підготовки та високий потенціал учасників.

 

У 2019/2020 навчальному році за результатами державної підсумкової атестації навчальних досягнень учнів у формі зовнішнього незалежного оцінювання 27 випускників закладів загальної середньої освіти нагороджені золотими та срібними медалями.

Щорічно відповідно до Районної програми «Обдаровані діти» здійснюється преміювання обдарованої молоді Балаклійщини. 26 червня 2020 року відбулась урочиста зустріч обдарованих учнів закладів освіти з керівництвом району, під час якої були вручені грамоти та грошові премії – учням-переможцям обласних олімпіад, конкурсу МАН, мовно-літературних конкурсів; 31 липня   -  найкращим випускникам району були вручені золоті та срібні медалі, цінні подарунки.

 

ІV. Освітні проекти 

 

Заклади освіти Балаклійщини беруть участь у 9 освітніх проектах, а саме :

  Проект «Вчимося жити разом»

  Проект «Садочок − простір дружній до дитини»;

  Проект «Виховний простір Харківщини»;

  Проект «Розвиток інклюзивної освіти в Харківській області», «Безмежний світ гри з LEGO»;

  Проект «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»; «STEM-освіта Харківщини» ;

  Проект Європейського Союзу «Вчимося жити разом» (компонент «Навчання на основі життєвих навичок»);

  Проект «Я - дослідник».

          Балаклійська ЗОШ  І-ІІІ ступенів № 2 взяла  участь в ХІ міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2020», де презентувала систему роботи за темою "Модель організації освітнього процесу для впровадження внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності" та нагороджена срібною медаллю й дипломом.

 

 V. Комп’ютеризація та інформатизація закладів освіти 

 

 У загальноосвітніх навчальних закладах району використовується 931 комп’ютерів (ноутбуків), з них:

в управлінській діяльності – 191;

в навчально-виховному процесі – 684.

Навчально-комп’ютерних комплексів у районі налічується – 45.

31 заклад загальної середньої освіти (100 %) мають мультимедійне обладнання, а саме: 57 – інтерактивні дошки, 204 – мультимедійних проектори та 172 – ноутбуків та персональних комп’ютерів, що забезпечують функціонування зазначеного обладнання.

На цей час у Балаклійському районі до мережі інтернет підключено 31 закладів освіти, що складає 100 %. 

 

 VІ. Нова Українська школа 

 

      За новим Державним стандартом у 2020/2021 навчальному році у 38 перших класах навчається 653 учнів. У межах реалізації концепції «Нова українська школа» щодо організації освітнього простору для закладів загальної середнього освіти на оновлення навчального обладнання з різних джерел фінансування було вділено 2387636,00 грн.

Проведені ремонтні роботи навчальних кабінетів початкової школи. Всі перші класи обладнані засобами навчання навчального і загального призначення: комп’ютерне обладнання, меблі, друковані засоби навчання.

 

VІІ. Робота з дітьми з особливими освітніми потребами

Одним із пріоритетних напрямів у Балаклійському районі в галузі освіти є сприяння реалізації прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти. У районі діє Програма «Діти з особливими освітніми потребами», яка дає можливість створювати новий освітній простір для дітей даної категорії.

З січня 2018 року у районі працює Балаклійський інклюзивно-ресурсний центр на базі Балаклійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 ім. О.А. Тризни Балаклійської районної ради Харківської області. Балаклійський ІРЦ має приміщення, пристосовані для дітей з особливими освітніми потребами відповідно до вимог законодавства, у тому числі державних санітарних норм і правил та державних будівельних норм. Центр обладнано сучасними меблями, комп’ютерною технікою, мультимедійним обладнанням, навчальними посібниками, дидактичними, розвивальними та інноваційними матеріалами.

Діяльність Балаклійського ІРЦ спрямована на проведення комплексної оцінки розвитку дітей з метою визначення особливих освітніх потреб дитини та розроблення рекомендацій щодо програм навчання; надання психолого-педагогічної допомоги, корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами. Фахівці центру консультують батьків, тісно взаємодіють і надають методичну допомогу педагогічним працівникам закладів освіти з питань організації інклюзивного навчання.

У 2020/2021 навчальному році в 8 закладах освіти Балаклійського району функціонують 14 інклюзивних класів, в них навчається 18 дітей з особливими освітніми потребами. На базі Балаклійської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 діє один спеціальний клас, у якому навчається 7 дітей.

 З метою забезпечення прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття якісної освіти та отримання кваліфікованих психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг за місцем проживання у Балаклійському районі продовжують функціонувати в Балаклійському дошкільному навчальному закладі (дитячий садок) № 8 компенсуючого типу 4 логопедичні групи, в яких організована корекційно-розвиткова робота для 40 дітей, які мають порушення мовлення та в Балаклійському дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) № 7 комбінованого типу 2 групи, в яких організована корекційно-розвиткова робота для 15 дітей із затримкою психічного розвитку.

У 3 закладах дошкільної освіти функціонують 3 групи з інклюзивним навчанням.

На базі закладів освіти району організована робота 2 логопедичних пунктів, де отримують корекційно-логопедичну допомогу 120 дітей.

У Балаклійському районі відкрито 3 ресурсні кімнати, а саме: в Балаклійській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2, Донецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1, Балаклійському навчально-виховному комплексі та 2 медіатеки в Балаклійській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 2, Комунальному закладі «Савинський ліцей Балаклійської районної ради Харківської області», де створені всі умови для проведення відповідної роботи з дітьми даної категорії.

 

VІІІ. Матеріально-технічне забезпечення 

 

На проведення капітальних ремонтів та реконструкцій в 14 навчальних закладах з районного та місцевих бюджетів виділено кошти у сумі 20 284,630 тис. грн., з них на :

- капітальні ремонти покрівель Морозівської гімназії на суму 2611,747 тис. грн., Шебелинської ЗОШ І-ІІ ступенів на суму 1178,596 тис. грн. та Міловської ЗОШ І-ІІІ ступенів -433,469 тис.грн;

-  капітальний ремонт по заміні дерев’яних вікон на енергозберігаючі металопластикові у Балаклійському НВК на суму 957,000 тис.грн, Донецькій ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів на суму 1602,872 тис.грн, Андріївській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 на суму 1155,480 тис.грн., Андріївській ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 на суму 1201,708 тис.грн., Петрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 887,500 тис.грн.

-  капітальний ремонт їдальні Савинського ліцею на суму 2974,871 тис.грн.

-  капітальні ремонти внутрішніх туалетів Пришибського НВК на суму 556,334 тис.грн. та санітарних вузлів Балаклійського Центру дитячої та юнацької творчості на суму 428,396 тис.грн.

-   реконструкцію спортивних майданчиків Балаклійської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 на суму 2036,177 тис.грн та Міловської ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 2333,000 тис.грн., а також по державній Програмі «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України» за рахунок співфінансування з державного бюджету 1000,000 тис.грн та районного бюджету 927,478 тис.грн виділено коти на будівництво майданчика зі штучним покриттям у Вербівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

У 7-ми навчальних закладах проведено поточні ремонти з районного та місцевих бюджетів виділено кошти на суму 1290,922 тис.грн.

З метою зміцнення матеріально-технічної бази та поліпшення санітарно-гігієнічного стану закладів освіти з районного бюджету виділено і освоєно 9,6 млн.грн, а саме: придбано будівельні матеріали для косметичних ремонтів приміщень на суму 3,7 млн грн., придбано дезинфікуючі та миючі засоби на суму 379,284 тис.грн, різні господарчі товари на суму 1,5 млн грн., спортивне обладнання на суму 309,079 тис.грн, меблі, дидактичний матеріал, м`який матеріал, іграшки для дошкільних підрозділів НВК, канц. товари та інше на суму 3,7 млн грн.

 

 IX. Підвіз учнів і вчителів 

У 2020 році було придбано 1 шкільний автобус, для Асіївської гімназії, у межах районної Програми «Шкільний автобус» на 2018-2022 роки. Підвіз учнів та вчителів до закладів освіти та в зворотньому напрямку в районі здійснюють 16 шкільних автобусів. 

У 2020-2021 навчальному році безкоштовно здійснюється підвіз для 327 учнів та 124 вчителів із 29 населених пунктів району до 19 закладів освіти.

 

 Х. Харчування 

У межах районної Програми організації харчування в закладах освіти Балаклійського району на 2020 рік організовано безкоштовне харчування учнів та вихованців району, а саме: 2819 учнів – 1-4 класів, 217 учнів пільгових категорій 5-11 класів.

Середня вартість харчування в закладах загальної середньої освіти становить в день на 1 учня 20 грн. У закладах дошкільної освіти вартість харчування – 40 грн день.

 

 ХI. Фінансування освіти 

Обсяг бюджетних призначень у галузі «Освіта» у 2020 році складає 336 856,0 тис. грн., в тому числі:

-    освітня субвенція

138 427,4 тис.грн;

-    дотація з державного бюджету

7 786,8 тис.грн;

-    місцеві бюджети

190 302,9 тис.грн.

-    особлива субвенція

338,9 тис. грн

Фонд оплати праці працівникам галузі на 2020 рік становить 315 562,7 тис.грн

 

 

 

 

 


Головна