Відділ освіти Балаклійської міської ради


День Соборності України!

 Den sobornosti 2024Щороку 22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки України відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України «Про День Соборності України» від 13 листопада 2014 року № 871.

Акт Злуки став історичним об'єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це – основоположна віха українського державотворення.

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Втім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня відбулося відновлення державної незалежності України. Вперше у XX столітті її проголосила Українська Центральна Рада 22 січня 1918 року IV Універсалом. А за рік, 22 січня 1919-го, на Софійському майдані у Києві відбулося об'єднання до однієї держави Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. 

Через невдачу Української революції 1917–1921 років державність зберегти не вдалося. Тому у XX столітті українці змушені були продовжувати боротьбу за неї, аж до відновлення незалежності 1991-го.

Термін «соборність» має кілька значень. Це й об'єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. І духовна консолідація всіх громадян держави, їхня згуртованість, незалежно від національності. Соборність – це також територіальна цілісність держави.

Соборність невіддільна від державності, суверенітету та незалежності народу, який є фундаментом для побудови демократичної держави, запорукою виживання та існування нації.

Ідея соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху проти зовнішньої агресії. 

Соборність передбачає не лише пам'ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього.

Цілісність держави буде повністю відновлена ​​лише після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом. Соборність – мета Перемоги.

      Цьогорічна кампанія до Дня Соборності України проходитиме під гаслом «Україна соборна. Разом до Перемоги!».

 

Класи безпеки

Stend 2024Основним завданням збереження життя та здоров'я учасників освітнього процесу є формування у дітей культури безпечної поведінки. Одним із шляхів вирішення цього питання є створення закладу загального середнього освіти класу безпеки інформаційно-просвітницького напрямку, на базі якого діти вивчатимуть правила безпечної життя.

Заклади освіти Балаклійської громади спільно з Балаклійською міською радою здійснюють роботу щодо створення таких класів безпеки.

Класи безпеки – це в першу чергу інтерактивні класи, технічне оснащення яких дозволяє забезпечити освітній процес та постійну активну взаємодію всіх його учасників.

          Наразі для чотирьох класів безпеки, які розпочатимуть своє функціонування у 2024 році, завдяки співпраці з Міжнародною гуманітарною організацією Hendicap International Humanity & Inclusion на благодійній основі отримано стенди на тему мінної безпеки та безпечного поведения в умовах збройного конфлікту.

 

Сертифікація – 2024: старт реєстрації

Sertufikacia 202415 січня, розпочалася  реєстрація для участі в сертифікації педагогічних працівників.

Міністерство освіти і науки України наказом визначило такі категорії та граничну кількість педагогічних працівників, для яких буде проведено сертифікацію у 2024 році:

1500 учителів початкових класів;

1000 вчителів математики, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому (адаптаційному) циклі базової середньої освіти;

1000 вчителів української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому (адаптаційному) циклі базової середньої освіти;

500 учителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна i світ», «Украйна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»).

Перед початком реєстрації потенційному учаснику / учасниці варто переконатися в тому, що він / вона входить до числа осіб, які мають право брати участь у сертифікації 2024 року. А це  особа зі стажем педагогічної роботи не менш ніж два роки, яка за основним місцем роботи працює на посаді вчителя початкових класів, чи вчителя математики, чи вчителя або української мови і літератури, або української мови, або української літератури, чи вчителя історії та/або громадянських дисциплін. Цей факт має бути підтверджено відповідною довідкою із закладу освіти, де він / вона працює.  

Водночас учителі, які працюють у закладах освіти за відповідним профілем за сумісництвом чи суміщенням, а також керівники та їхні заступники, які мають педагогічне навантаження з відповідних предметів, не зможуть узяти участі в сертифікації

Реєстрація розпочнеться 15 січня о 00:01 та триватиме до 30 січня 2024 року включно й проходитиме у два етапи:

основний (15–25 січня) у межах граничної кількості учасників для кожного регіону;

додатковий (26–30 січня) у межах загальної граничної кількості учасників.

    Якщо до закінчення періоду реєстрації буде сформовано граничну кількість бланків реєстраційних карток-заяв згідно з квотою учасників сертифікації, установленою МОН, реєстрацію буде припинено достроково. Зважаючи на це, охочим узяти участь у сертифікації 2024 року радимо не зволікати з реєстрацією.

 

День гідності та Свободи

 

Den gidnosti 2023Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. Цього дня, рівно 10 років тому, розпочався Євормайдан, котрий кардинально змінив свідомість нашого народу. Відстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життя українських патріотів: 106 людей було вбито та понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася збройна агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей. Вже другий рік поспіль День Гідності та Свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення РФ, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора. Президент України Володимир Зеленський виступив зі зверненням з нагоди Дня Гідності та Свободи. 

"10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі", - заявив Президент.

Усі заклади освіти Балаклійської міської ради приєдналися до відзначення цих історичних подій.

Фотозвіт до Дня Гідності і Свободи.

 

 

Особиста гігієна – запорука здоров’я

 

gigiena 2023Загалом, гігієна відноситься до ряду практик, які зберігають і захищають здоров’я від хвороб. А особиста гігієна, навпаки, стосується підтримання чистоти тіла.

Навчання дітей правилам особистої гігієни є одним з першочергових завдань усіх батьків. Ці навички має набути кожна дитина шляхом систематичного виховання з боку батьків.

Одним з найважливіших аспектів особистої гігієни є догляд за своїм тілом. Гігієна тіла означає підтримувати кожну частину свого тіла в чистоті, щоб залишатися здоровим.

Привчайте дітей мити руки водою з милом перш ніж торкатися їжі; щоразу мити руки після відвідування туалету, поїздки в громадському транспорті, контакту з тваринами. Рушник має бути індивідуальним для кожної дитини.

Використання дезінфікуючого засобу для рук – ще одна корисна звичка, якій ви повинні навчити своїх дітей. У випадках, коли вода занадто холодна для використання, за відсутності доступу до мила чи води, дезінфікуючий засіб для рук може бути дуже зручним, особливо взимку.

Окрема розмова про гігієну шкіри обличчя. Жирну шкіру не слід мити гарячою водою. Це ж стосується і жирного волосся. Гаряча вода, як правило, має властивість стимулювати вироблення шкірного сала. Тим, у кого суха шкіра слід оберігати її від впливу та холоду, і спеки. Важливо зволожувати суху шкіру, тому що в’яне вона швидше.

Гігієна ротової порожнини – це ще одна життєво важлива гігієнічна дія. Якщо не доглядати належним чином, може спричинити неприємний запах з рота, карієс та інші захворювання ротової порожнини. Дитину необхідно привчити чистити зуби вранці і ввечері, навчіть її також користуватися зубною ниткою. Важливо полоскати рот, тому нагадуйте своїм дітям робити це після їжі.

Гігієна волосся має таке ж велике значення. Неохайне волосся та неправильний догляд за ним можуть призвести до таких проблем, як воші, лупа та інші інфекції шкіри голови. Привчайте дітей мити голову принаймні двічі на тиждень, не ділитися з іншими особистими предметами, такими як гребінці, подушки та головні убори.

Не менш важливо стежити за чистотою нігтів на руках і ногах. Підстригати нігті рекомендується не менше, ніж один раз на 2 тижні. Зверніть увагу дитини на те, що не можна гризти нігті, оскільки під нігтями може накопичуватися багато мікробів і бруду.

Дуже важливо прищепити дитині навичку мити ноги кожного разу, коли діти повертаються зі школи або після гри. Ноги обов’язково потрібно утримувати в чистоті, теплі і сухості – це захистить від простудних і грибкових захворювань. Наголосіть, що необхідно підтримувати чистоту взуття, не можна надягати або міряти чуже взуття.

Дотримуючись правил особистої гігієни, людина захищає себе від негативного впливу зовнішніх подразників.

 


Страница 2 из 39
Головна